“Daya biçare kadın, bağrına yorgun başını
O’na anlat yıkılan yurdu, ölen yurttaşını
Ebedi milletinin sevgisi kaynar orada
O mukaddes ateş üzerinde kurut gözyaşını”
Erzincan Hükümet Konağı önünde Ratip Aşir Acudoğlu’na yaptırılan heybetli İsmet İnönü Heykeli, 1939 yılı Depremi anısına yaptırılmış. Yukarıdaki satırlar 1939’un kışındaki şiddetli depremin acılarını saran genç Türkiye Cumhuriyetine şükran-anı amaçlı yazılmış.
Erzincan Belediyesi, Meydanın tam karşısına 1939 depreminde yıkılan eski Askeri Lise Saat Kulesinin yenisini anı olarak 2011’de yaptırmış.
1992 Depremi, 1939’un yaralarını sarmış Erzincan’da ciddi nüfus kaybına neden olmuş. Şehirde genelde yapılar 4 katlı. Doğu-batı eksenindeki Erzurum – Sivas çevre yolu yeni açılmış. Şehir, Kuzey-Güney yönündeki paralel bulvar ve caddeler üzerine kurulu.
59.cu Topcu Eğitim Tugayı arazisindeki dev Atatürk Posteri, Google-earth’dan bile görülebiliyor. 1982 yılında, ressam Mustafa Aydemir tarafından, 29 günde 3000 gönüllü asker ile Erzincan dağlarına yapılan portrenin yapımında 200 ton boya, 210 ton harç, 600 ton taş kullanılmış. Portrenin boyu 176 metre, alanı 7500 metrekare.
Uçaklar gidiş rotasında karlar ile Munzır dağları üzerinde pilot alçalmaya başladığında nereye ineceğiz diye çevrenize baktığınızda, karlar ile kaplı uçsuz-bucaksız dağ silsilesi dışında bir şey gözükmüyor. Erzurum yönünden dönüş yaparak Erzincan Ovasına süzülen uçağımız, pisten terminale yaklaştığında ultra-modern bir Terminal binası sizi karşılıyor. 2011’de açılmış olan yeni binası ile Erzincan Havalimanı günde ortalama üç kez bağlantı sağlanan Erzincan’a erişim için büyük kolaylık olmuş.
Erzincan’da sanayi üretimi artık yok. Sümerbank İplik fabrikası ve Şeker Fabrikaları özelleştirme sonrası kapatılmış. Şehrin ekonomisi, 3.Ordu Komutanlığı, 59.Topcu Eğitim Tugayı ve genç Erzincan Üniversitesi üzerine kurulu. Caddelerde karşılaştığınız aydınlık pırıl-pırıl genç üniversiteli kızlar, içinizde hala ümit var dedirtebiliyor.
Kent’te ulaşım, midibüs tipi halk otobüsleri ile kurulmuş. Çok düzenli işliyor. Her yer 1,5TL. Minibüs yok. Merkezdeki yer altı çarşısında, bakır el işi ürünleri, Erzincan hatırası almak isteyenleri bekliyor.
Erzincan Yaprak Döneri, çarşılarda yiyebileceğiniz en yaygın seçenek. Bir esnafın önermesi ile Er-Merkez’deki Ayla’nın Mutfağına gittik. Ayla Hn.’ın, eski kitapçı eşi Erol Bey ile birlikte işlettiği temiz ve nezih bir lokanta. Gendime Çorbası, Kara Kabak Dolması, Lahana-Yaprak Sarmaları harika. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı öneririm.
Erzincan’ın efsane Valisi rahmetli Recep Yazıcıoğlu, kentin kalkınması, imarı ve turizmine yaptığı katkılar ile unutulmazlar listesinde. Ne yazık ki bu çevre doğa güzelliklerini görebileceğimiz sezon dışında geldik bu şehre.
Oğlumuzun asker yemin töreni için gittiğimiz Erzincan izlenimleri bunlar. Anadolu Jet’in, Ankara Uçağı, pisten kalktıktan sonra dağlara yaslanmış Atatürk sizleri uğurluyor.
Rivayet odur ki, Erzurum-Sivas yolu üzerindeki Terzi Baba Camiindeki Terzi Baba türbesini ziyaret etmez iseniz bu kente tekrar gelirmişsiniz. Bizde öyle yaptık. Bakalım bir daha ki sefer ne zaman?